Den nemme løsning eller den bæredygtig løsning?

Investerer vi rigtigt? – Kursus eller træning?

Som kursusvirksomhed har vi det fantastiske pivilegie at få lov til at komme ud i Danmark og opleve, hvordan det står til hos både store og små virksomheder – privat såvel som offentligt. Og det går godt i Danmark. Der er travlt, og ledigheden er den laveste siden før finanskrisen.

Investerer vi rigtigt?

Det betyder også, at man i rigtig mange virksomheder har fundet overskud og ressourcer til at investere i fremtiden – dvs. medarbejderkompetencer og effektivisering, der giver værdi både i arbejdsmiljøet og på bundlinjen. Så hvor starter man?

Du tænker måske: ”Vi har prøvet at lave omstruktureringer uden større succes, og vi løber allerede så stærkt vi overhovedet kan”. Men hvad nu, hvis vi siger, at selv små ændringer i arbejdsvaner såsom mailkultur kan frigive arbejdstimer? Lad os give dig et eksempel:

Du er i gang med en opgave – der tikker en mail ind i indbakken. Hvis du er, som vi er flest, afledes din opmærksomhed af notifikationen i højre hjørne af din skærm og vupti – din koncentration er afbrudt. Og når det nu er tilfældet, kan man jo ligeså godt lige tjekke, om mailen egentlig var vigtig.

Hver eneste gang du bliver afbrudt i en opgave, smider du mellem 1 og 5 minutter af din arbejdstid ned i et stort, sort hul. Regnestykket over dit tidsspilde kan altså hurtigt blive deprimerende.

Effektivitet handler med andre ord ikke nødvendigvis om at nedlægge eller løbere stærkere. Simple ændringer i arbejdsrutiner kan frigive tid, du kan bruge på andre opgaver – eller kaffe. Hvad end der gør, at du trives bedst muligt i dit arbejde.

Kursus eller træning?

At tage et kursus i effektive arbejdsvaner lyder måske ikke umiddelbart sexet – og hos Bosholdt anvender vi egentlig ofte begrebet ”træning” om et kursus. Både fordi flere af os er udprægede sportsidioter, men først og fremmest fordi, at 18 års erfaring i branchen har lært os, at hvis man ønsker kontinuerlig forandring, der sætter rødder i virksomhedens kultur, må nye vaner og kompetencer trænes – jævnligt. De fleste af os ved, at træning kræver investering af både tid (og penge), før der sker mærkbare forandringer, der er vedvarende.

Så hvad ville det betyde for din virksomheds succes, hvis I trænede målrettet mod en bedre Outlook kultur? Afbrydelseskultur? Mødekultur? Alt sammen støttet af nyere it-værktøjer såsom Office 365. Hvad ville det betyde for effektiviteten, hvis alle i virksomheden havde kompetencerne til at anvende Office programmerne optimalt?

Selvom man må investere tid for at vinde tid, kan det altså være investeringen værd – både for kulturen og trivsel på arbejdspladsen men også på bundlinjen.